Suksess med Fast4-konseptet

Tekst og foto: Per Stålnacke, Moss TK:

-- -- --

Moss TK var sammen med Ålesund TK først ute med å teste «Fast4» i helgens nasjonale 11-og 19-årsturneringer. Moss TK sin turnering gikk i U11-klassen på stor bane med grønne baller og var åpen for spillere født 2008-2010 (9-11 år). Denne klassen er ny av året i Norge, og NTF har bestemt at det skal spilles puljespill + sluttspill der alle kampene skal spilles best av tre Fast4-sett.

Det ble full fart og mange spennende kamper på våre tre baner både lørdag og søndag da 18 gutter og 9 jenter spilte til sammen 56 kamper i tennishallen i Moss. De aller fleste kamper varte i underkant 1 time, men to av kampene varte i overkant av 1,5 time.

Vi hadde 1 til 2 turneringsvakter/veiledere nede på banene under hele turneringen og hjalp ekstra til under alle tie-breakene. Etter litt usikkerhet rundt regelverket blant både foreldre og spillere på lørdagen, var i alle fall at spillerne ble langt mer rutinerte etterhvert som tiden gikk. På søndagen gikk både «no-ad», «no-let» og Fast4-tiebreak bokstavelig talt som en lek.

Turneringslederne i Moss, Ole C. Reier og Per Stålnacke, var fornøyde med helgen. Det er vel litt tidlig å evaluere det nye formatet basert på en turnering, men allerede nå er det fristende å konkludere med at dette i hovedsak er et bra format for spillere i denne alderen. Med brukbar kontroll på kampvarigheten samt puljespill og sluttspill for alle, ble dette et relativt enkelt arrangement der vi følte at alle spillerne fikk godt utbytte av helgen.


Men – gjennomsnittlig spilletid på 45 minutter holdt ikke på lørdagen da vi fikk flere tre-settskamper og to som bikket 1,5 time. På søndagen, da vi faktisk hadde beregnet jevnere kamper, fikk vi bare en 3-setts kamp og holdt tidsskjemaet lett. Vi tror at gjennomsnittlig spilletid med 3 minutter innspilling vil ligge et sted mellom 45 og 60 minutter, men dette må andre arrangører også teste ut. Kampene blir uansett såpass lange at paragraf 28 i turneringsreglementet blir aktualisert. Dermed må gjennomføringen av puljespillet settes opp slik at kravet til hviletid kan imøtekommes. Å sende en 10-åring rett ut på banen igjen etter 90 minutters spill er ikke bra. Noen foreldre mente da også at det tredje settet kanskje kunne byttes ut med et vanlig tiebreak. 

Vi fikk mange hyggelige tilbakemeldinger der både foreldre og spillere gav uttrykk for at turneringen ble en positiv opplevelse. Vi i arrangørstaben var veldig fornøyde med både spillere og foreldre. Spillerne oppførte seg fint både på og utenfor banen og spilte bra tennis. Og foreldrene var hyggelige, hjelpsomme og støttende.

Annonse
Samarbeidspartnere