Universal Tennis Rating, eller UTR, tar over som rankingsystem for norsk tennis over nyttår. UTR er allerede utbredt verden over, men Norge er blant de første som nå går inn og bytter ut tidligere ranking med rating.

UTR har eksistert i mange år allerede og har vært hovedsystemet i det amerikanske collegesystemet i en årrekke. De siste 18 månedene har Norges Tennisforbund registrert alle resultater fra norske turneringer inn til UTR, inkludert alle kamper som er spilt i lagtennis, og et stort stykke arbeid er lagt ned i sammenligning mellom UTR og norsk ranking. NTF føler seg sikre på at UTR gir et godt bilde på spillestyrken til våre ulike spillere og allerede i dag kan norske spillere gå inn å se sin egen rating.

- Vi er sikre på at UTR vil bli et godt verktøy for norsk tennis. Det tidligere rankingsystemet hadde egentlig et stort fokus på det kvantitative, mens UTR sikrer det kvalitative. Det minner en del om handicapsystemet i golf. Man spiller både mot en motstander, men også for seg selv. Det gir en spiller motivasjon for å stå på hele kampen gjennom uavhengig av hvor mye han eller hun ligger under/over i et sett, sier visepresident i Norges Tennisforbund, Lars Gjerdåker. 

Det siste er interessant. For med UTR er det ikke bare seier eller tap som gir utslag på ratingen din som spiller. UTR måler også kvaliteten på din motstander og vurderer antall games du tar i en kamp - selv om du skulle tape - opp mot spillestyrken til motstander. Med andre ord, innsatsen i hver eneste kamp og hvert eneste game har betydning for din rating.

NTF mener dette nye ratingsystemet også vil utvikle tennisen i Norge videre.

- Norge er jo en foregangsnasjon når vi nå går aktivt inn for dette byttet. Vi tror også UTR er et verktøy for å skape mer kreative turneringsformer i fremtiden. Det kan bli nye konsepter i juniortennisen, så vel som for de litt mer voksne, med denne måten å vekte kampresultater på. UTR blir aldersuavhengig og gode turneringsformer på tvers av alder blir lettere å få til, sier Gjerdåker. Og, det blir mye enklere å sikre at vi får enda flere av de «gode» kampene, de som ikke ender 0 og 0.

Barnesykdommer

- Hva med barnesykdommer ved overgangen til systemet på nyåret? 

- Det ligger mye arbeid over tid bak denne overgangen. NTF har jobbet med dette siden sommeren 2017. At det tidvis vil være utfordringer og spørsmål i starten, er ikke urealistisk å mene. Men vi har tro på at UTR vil være et bedre system som favner flere i tennisen og tennisens turneringsformer. Dette veier godt opp for eventuelle utfordringer i starten, avslutter Gjerdåker.

Mer om UTR

Mer om hvordan UTR vil benyttes og hva det vil si for deg som tennisspiller i praksis, kommer snart her på tennis.no.

Annonse
Samarbeidspartnere