En nestor i Norsk tennis takker av. En av de mest legendariske tennistrenere i norsk tennishistorie, Jan O. Gundersen, døde 13 desember 2020.


Jan O. Gundersen
ble 85 år.

Jan O, som ble hans kallenavn i alle år, var den første tennistreneren som etablerte et yrke av å trene andre. De første årene jobbet han som trener på sommertid, og kombinerte dette med jobb i den fasjonable tennisbutikken Sport Co i vintersesongen. Her sjarmerte han kundene med sin stilsikre fremferd, og gode smak. Og det ble nok mang en handel som ble utvidet langt utover budsjett, fordi det var Jan O. som stod for salget.

Men det var på banen han først og fremst dominerte. Både som spiller og senere som trener. Jan O. vant NM titler i ung alder og var en av våre mest lovende juniorer.

Da innendørstennis ble mer vanlig, og nye haller så dagens lys, bestemte Jan O. seg for å bli tennistrener på heltid. Han hadde sine faste elever og var også tilknyttet Gausdal Høyfjellshotell fra 70-tallet. Og mang et ungt talent og voksenhyggespillere har mye å takke Jan O. for. På Gausdal sørget han for å etablere Norges beste grusbaner, og han hadde kurs og samlinger gjennom hele sommeren. Jan O. var medlem av både OTK og HTK, og var på 80-tallet formann i HTK.

Jan O. var ekstremt pertentlig, og han likte at tingene var i orden. Et av begrepene han ble mest kjent for var: «urytmisk». Når ting var urytmisk, da var Jan O. utilpass. Det skulle være rutiner og det skulle være forutsigbart. Og som den estetikeren han var, så ble han viden kjent for sin klessmak både på og utenfor banen. Ulastelig kledd i tilpassede farger, og alltid nøye med at håret satt perfekt.

Jan O. var også meget hesteinteressert og var ofte å se på Øvrevoll. Her var han i mange år dommer på løpsdagene, og overså at løpene på banen ble gjennomført korrekt.

Jan O. var gift med Jorunn, og sammen fikk de sønnen Kai, som Jan O. selv trente frem til NM-tittel i singel for gutter under 18 år. En meget stolt far kunne glede seg over at arven var bragt videre. Kai er i dag arkitekt, og ivrig veteranspiller på HTK.

Vi som kjente Jan O., vil alltid minnes hans fantastiske replikk og utrolige sans for detaljer. Hans evne til å fortelle historier og hans store engasjement for å gi alle sine elever glede av å spille tennis.

På vegne at alle tennis interesserte lyser vi fred over Jan O.´s minne.

Arne Sartz-Knudsen og Morten Bjerke

Annonse
Samarbeidspartnere