Hoveddel Side topp

Turneringsformer, sosial profil og folkehelse

Jon Ståle Ritland sitter i styrene til Ålesund Tennisklubb og Norges Tennisforbund. Her forteller han litt om hva han ønsker for norsk tennis.

Styremedlemmene i NTF er ikke de man hører mest om. Men på NTF Cup i Asker var Jon Ståle Ritland fra Ålesund TK med datteren Johanne og klubbvenninnen Dina Larsgård. Og når først anledningen bød seg, så snakket vi litt med ham...

Jon Ståle er opprinnelig fra Drammen, men ble av sin bedre halvdel overtalt til å gi Ålesund en sjanse - i hvertfall for en liten stund. Nå er det gått 18 år - og han trives svært godt i byen, hvor han til daglig driver øyelegepraksisen sin.

"Jeg vokste opp i en idrettsinteressert familie der vi drev med langrenn, orientering og tennis. Da jeg fikk egne barn, hadde jeg lyst til å lære dem å spille tennis. Men på den tiden sto Tennishallen i Ålesund tom og det var ikke noe tilbud om kurs/treninger. Det syntes jeg var veldig synd, så jeg ble med i det nye styret i klubben.
I dag er det ca 200 barn som spiller tennis. Også mange av foreldrene har tatt opp racketen. Sammen med andre foreldre og engasjerende trenere har vi greid å gjøre tennis til en breddeidrett i Ålesund" forteller han.

Tennis spiller han fast 2 ganger i uken, hele året. I grussesongen kan det bli noe mer.

"Jeg har vært en typisk klubbspiller og spilt mest lagtennis. Først for Drammen TK, senere for Ullevål og Nordberg, og de senere år for Ålesund. Nå har rekrutteringen i Ålesund fått fram så mange juniorspillere at begge herrelagene kun har spillere på 18 år og yngre. Så nå vurderer jeg å spille veteranturneringer for å få konkurrere litt på banen igjen", sier han - som mangler 1 måned på å kunne feire femtiårsdag.  

Med datteren Johanne og klubbvenninnen Dina Larsgård  

Nye turneringsformer, sosial profil og folkehelse

Det var ikke første gang Jon Ståle ble tilbudt styreplass i NTF, etter flere år i styret i Ålesund. Denne gangen takket han ja...

"Jeg går ut fra at utviklingen i Ålesund Tennisklubb er grunnen til at jeg ble spurt om å sitte i styret i NTF. Jeg er blitt spurt et par ganger tidligere, men det var først ifjor høst at jeg hadde tid til å takke ja. De ønsket et styre med forskjellig tennisbakgrunn og min rolle er vel å være en stemme fra en mellomstor eller liten klubb i distriktet".

Og han angrer ikke, når han sier:

"Det er interessant å sitte i styret i Norges Tennisforbund. I styret er det en hyggelig gjeng med forskjellig bakgrunn og kompetanse som alle har et felles ønske om å bidra innenfor norsk tennis. Samarbeidet fungerer bra.
Vi er delt inn i grupper som jobber med de forskjellige fokusområdene. Jeg sitter i turneringsgruppen som vurderer nye turneringskonsepter og UTR (Universal Tennis Rating) som mulig nytt rankingsystem".

Jon Ståles "mantra" er turneringsformer, bredde og helse. Gjerne folkehelse.

"Jeg er opptatt av tennis som en sunn, sosial og morsom idrett som du kan ha glede av hele livet. Hva kan vi gjøre for å få flere til å spille tennis lenger? Disse spørsmålene er jo et av hovedtemaene vi jobber med i styret for tiden. Og selvfølgelig følger jeg også med på toppspillerne og heier på alle de unge fremadstormende spillerne fra Norge. Men jeg har ingen kompetanse på toppidrett".

Som lege er det ikke overraskende at han er opptatt av å dokumentere tennisens helseeffekter.  

"Jeg spiller jo fordi jeg synes det er gøy. Men til min store glede har jeg kunnet se at ny forskning viser at tennis har en positiv effekt på helse, bedre enn kondisjonsidretter som svømming og sykling. Kanskje dette kan kommuniseres bedre, at innsatsen innenfor norsk tennis bidrar til bedre folkehelse. Kanskje det vil gjøre det lettere å få gjennomført bygging av nye baner og haller? Tennis sliter med omdømmet som en sport for de privilegerte. Det burde være en folkesport som man ser at det er i mange andre land.

Mens vi prater går NTF Cup sin gang. På Asker TKs flotte anlegg myldrer det av U12'ere, som åpenbart er storfornøyd med dagen. Man trenger ikke være lenge på anlegget for å se at denne sosiale utformingen av arrangementet er vellykket.

"Jeg vil berømme Asker TK for en flott gjennomføring. Turneringsmodellen med doble puljespill gir alle mange (korte) kamper og flere sjanser til å få gode turneringsopplevelser. Jeg vil gjerne se mer av dette - både for små og store tennisspillere" avslutter Ritland.

Vi ønsker lykke til!

Jon Ståle lengst til høyre i bildet 

Tekst, foto: Espen Hildrup

Side bunn

Søkeresultater

Sidebunn