Hoveddel Side topp

Status i norsk tennis: ET GODT NYTT ÅR

Idrettsjef i Norges Tennisforbund Øivind Sørvald har gjort opp status for norsk tennis ved årskiftet. Det blir et GODT NYTT ÅR i 2018!

Hei alle tennisentusiaster!

Et nytt tennisår er avsluttet, og vi kan se tilbake på begivenhetene fra inn- og utland.
Alt i alt har 2017 vært et svært positivt år for norsk tennis- noen vil si et lite jubelår! Nye anlegg, medlemsvekst, rekorddeltakelse på Tennisskolene, rekordpåmelding til ROGY Tours, og fantastiske resultater fra flere av våre toppspillere, er eksempler på at norsk tennis er i fremgang. Tennis Europe skrev i sin oktober news letter: ”Tennis Development in Norway: a success story.” Artikkelen kan leses her: Utviklingen vi har hatt i de siste årene har også blitt lagt merke til ute i verden.

En plan
Norsk tennis hadde en plan fra 2006/2007 om at Tennisskolene måtte få et innhold og en struktur, og treneren måtte utdannes videre. Når vi nå ser hva klubbene i dag leverer av aktiviteter og innhold, holder dette et langt høyere nivå enn for noen år siden. Tilbudene er blitt bedre for barn, ungdom og voksne. Hundrevis av voksne går på kurs, nesten 10.000 barn går på Tennisskoler, og det arrangeres over 400 turneringer i norske klubber hvert år! Team tennisskolen – turneringsformatet for barn og ungdom, er også blitt en stor suksess og vil vokse videre i de neste årene.

Utdanning
Over 90 % av våre trenere har en formell utdanning. NTF vil fortsette å fokusere på trenerutdanningen i 2018. 25 klubber søkte om støtte til utdanning neste år, og NTF innfridde alle søknadene til Tech App kurset og Trener 2 kurset. Ungdomskullet, altså 13 – 19 år er vår viktigste satsingsgruppe fremover. Vi har enorm rekruttering fra 6 – 12 år, men mister for mange mellom 13 og 15 år. Trener 2 kurset – ”Ungdomstrenerkurset” vil arrangeres to ganger i 2018, og vi håper at totalt 40 trenere tar denne utdanningen neste år.

Prestasjon
Når det gjelder våre prestasjonsspillere, vil 2018 bli et spennende år. Casper Ruud skal spille kvalifisering i Australian Open, Melanie Stokke og Ulrikke Eikeri sikter mot topp 200 WTA, og Viktor Durasovic, Malene Helgø og Astrid Wanja Olsen skal også klatre ytterligere på verdensrankingen. I tillegg er det mange som trener og spiller på et nasjonalt og internasjonalt høyt nivå. Norge har 34 spillere på ITF junior rankingen før nyttårsskifte. (Danmark 28, Finland 33, og Sverige 89). NTF jobber nært i samarbeid med ProCourt (Akademiet på OTA), samt Wang og NTG sitt skole opplegg. Disse tilbudene er viktige for de spillerne som skal spille på et høyt prestasjonsnivå. For å nå sitt høyeste potensial, vet spillerne at de må trene mye, men enda viktigere er at kvaliteten på treningen er av høyeste klasse. Noen av spørsmålene som spillerne må spørre seg selv om er – Jobber jeg med høy nok intensitet, jobber jeg nok med detaljer teknisk eller taktisk, Er fystreningen nok individuelt tilpasset? Dokumenteres det nok fra treningene og matchene?

Dokumentasjon
Dokumentasjonen må brukes for å jobbe med høyere kvalitet hele tiden. Gjør man det - er sjansene for å ta innpå de som ligger foran seg på rankingen større. Dokumentasjonen må også brukes til å se på periodiseringen - samt å følge med på når formtoppene kommer. NTF vil i 2018 intensivere arbeidet med å motivere spillere og trenere til å bruke treningsdagbøker. Nøyaktighet og presisjon i arbeidet må være noe norske spillere utvikler videre. NTF vil i 2018 forsette å jobbe mot prestasjonsmiljøene og på våre landslagsamlinger med fokus på kvalitet og dokumentasjon.

Skadefri
NIH og OLT har utviklet en nettside og en App, som heter Skadefri.no og en gratis Skadefri- App. NTF har samarbeidet med NIH og OLT om dette for tennisspillere og trenere. Nettsiden/Appen viser hvordan man skal holde seg skadefri, samtidig som man får en bedre fysikk. Her er det mange videoer med forklaring på hvordan man bør trene, og utvikling og hvordan man holder seg skadefri. Vi gleder oss til at klubbene bruker denne nettsiden for inspirasjon og veiviser til spillere som vil utøve tennis mot et prestasjonsnivå.

Teknologi
NTF har i løpet av 2017 utviklet en ”Tech App” for veiledning og motivasjon for innlæring og utvikling av teknikk i tennis. Flere Tech App kurs er avholdt for trenere, og tilbakemeldingene fra trenerne har vært gode! I 2018 vil vi øke antall Tech App kurs, slik at trenerne dokumenterer og rapporterer, samtidig som jobben med tilbakemeldinger blir enklere. Du finner NTF Tech Appen ved å søke på Itunes og/eller Google Play.

Se for øvrig en video om appen her!

2018
I 2018 vil NTF utarbeide og videreutvikle den nye Spillerutviklingsplanen. Planen bygger på ”Sport for life” filosofien og det betyr at den inkluderer både prestasjonsutøverne og de som skal spille tennis for ”moro skyld” og for å holde seg i form livet ut! Vi gleder oss til å presentere den til klubbene senere i år.

Jeg vil benytte anledningen til å takk trenerne, foreldrene, lederne, frivillige og alle spillerne for nok et flott Tennisår. Jeg gleder meg til et tennisår med glede, fremgang, motivasjon og inspirasjon!

Godt Nytt År!
Øivind Sørvald,
Idrettssjef NTF

 

Side bunn
Sidebunn